Een goede mondhygiëne is erg belangrijk; u voorkomt gaatjes (cariës), tandsteen, slechte adem en u houdt een stralend schoon gebit. Een verzorgd en sterk gebit is een dankbare eigenschap waar u een leven lang profijt van zult hebben. Op deze pagina vindt u een aantal algemene tips die u kunt toepassen om uw mondhygiëne te verbeteren. De informatie is in principe vooral gericht op mensen die al met een elektrische tandenborstel poetsen, maar sommige tips zijn ook voor mensen die nog handmatig poetsen zeer goed bruikbaar.

Hoe poets ik het beste?

Het beste poetst u met een borstel met zachte haren. Zet de borstel onder een kleine hoek tegen het tandoppervlak aan, net boven het tandvlees. Het is belangrijk te onthouden dat bij elektrisch poetsen, de tandenborstel het feitelijke werk doet. Oefen dus weinig tot geen druk uit en houd de roterende en/of pulserende borstel een antal seconden tegen uw tand of kies aan. Verplaats de borstel vervolgens naar de bovenkant van de tand of kies, zodat de borstel ook tussen de tanden / kiezen kan poetsen. Vergeet tot slot de binnenkant niet (de drie B’s; binnenkant, buitenkant en bovenkant!). Verplaats de borstel alleen om van tand of kies te wisselen en maak geen heen- en weergaande poetsbeweging. Houd een vaste poetsvolgorde aan, bijvoorbeeld van links naar rechts van beneden naar boven. Vergeet niet achter de laatste kies te poetsen! Al met al duurt een goede poetsbeurt tussen de 2 en 3 minuten. Meer informatie? Hier vindt u uitgebreide poetsinstructie.

Gaatjes voorkomen

Een gaatje ontstaat als zich bepaalde bacteriën (cariës) in de mondholte nestelen. Deze bactieriën scheiden een zuur af dat het tandglazuur doet oplossen, waardoor het binnenste van de tand of kies geïnfecteerd kan raken en gaat rotten. Een aantal tips om de kans op een gaatje te verkleinen:

 • Poets minimaal twee keer per dag 2 a 3 minuten uw tanden met een fluoridehoudende tandpasta.
 • Flos en/of stoker tussen de tanden om interdentaal tandbederf te voorkomen.
 • Eet / drink maximaal 7 maal per dag. Het is voor uw gebit beter om een grote hoeveelheid in één keer te verwerken, dan elke keer kleine beetjes. Water en thee (zonder suiker) kun je de hele dag door drinken.
 • Neem na het snoepen een xylitol-houdend kauwgompje of snoepje. Dit remt de zuuraanval.
 • Voor kinderen vanaf vijf jaar is jaarlijks tandartsbezoek aan te raden.
 • Zorg voor een uitgebalanceerde voeding. Teveel suiker is één van de grootste veroorzakers van cariës-infecties.

Slechte adem?

Een slechte adem is een zeer hinderlijk probleem dat ook invloed kan hebben op uw sociale leven (denk aan dates). Hieronder een aantal tips om een slchte adem te bestrijden:

 • Rook niet. Inkoppertje, maar kan niet vaak genoeg gezegd worden.
 • Drink regelmatig. Bacteriën hebben het zeer naar hun zin in een droge mond.
 • Gebruik een desinfecterend mondwater. U bestrijdt hiermee bactieriën.
 • Een gebrek aan koolhydraten kan leiden tot een benzine-achtige ademgeur (ketose). Kijk dus uit als u wilt afvallen, want koolhydraten zijn nuttig voor het lichaam!
 • Gebruik kauwgum zonder suiker. De bactieriën die een slechte adem veroorzaken, zijn dol op suiker!
 • Overweeg een tongschraper aan te schaffen; op de tong kunnen zich veel bactieriën nestelen!
 • Ga naar de tandarts! Een gaatje of ontstoken tandvlees kan een oorzaak zijn van slechte adem.

De ruimte tussen de tanden

Het is erg belangrijk om de ruimte tussen de tanden (ook wel de interdentale ruimte genoemd) goed schoon te houden. Doet u dit niet, dan kunnen bacterien zich nestelen en kan een tandvleesontsteking (gingivitis) ontstaan. Wanneer uw tandvlees ontstoken is, zult u hier aanvankelijk niet veel van merken. Later zult u echter (niet altijd!) merken dat het tandvlees rood kleurt en zeer makkelijk bloedt tijdens het poetsen. Tevens wordt de ruimte tussen het tandvlees en de aanhechting met de tand (de zogenaamde pocket) dieper, waardoor vuil zich nog makkelijker ophoopt en de problemen alleen maar groter worden. Het is belangrijk een tandvleesontsteking op tijd tegen te gaan, omdat het in vergevorderde staat het kaakbeen kan bereiken. Zodra er kaakbeenverlies optreedt, wordt de ontsteking paradontitis. Een dergelijke ontsteking brengt een groot risico met zich mee, omdat het kaakbeenverlies uiteindelijk kan leiden tot tanduitval.

Om gingivitis tegen te gaan, is het raadzaam op jonge leeftijd al te beginnen met het dagelijks reinigen van de ruimte tussen de tanden. Dit kunt u doen met flosdraad, tandenstokers en ragertjes. Wilt u weten wat voor u het beste is, ga dan naar uw mondhygienist voor een professioneel advies.

Spotlight:

 • Braun / Oral B Triumph D-30546dlx
 • Braun / Oral B Triumph D255464
 • Philips Sonicare HX 6932